societate cu raspundere limitata

Înființare PFA

+ Preturi incepand cu 495 lei

Pașii și serviciile înființării sunt după cum urmează:

 

  • Depunem documentația la Registrul Comerțului.
  • Completăm toată documentația și vă raportăm starea dosarului la ONRC.
  • Selectăm codurile CAEN și facem rezervarea denumirii PFA-ului.
  • Consultanță contabilă și antreprenorială ulterior înființării – Gratuit.
  • Servicii conexe: creare site de prezentare, promovare online, contabilitate PFA la cerere.

Acte necesare infiintare PFA:

 

  • Carte identitate pentru persoana care constituie un PFA;
  • Documente proprietate imobil în care se stabilește sediul profesional (copie act proprietate, sau certificat moștenitor, sau adeverință de la Primarie, sau Extras Carte Funciară, etc) + datele de identificare ale proprietarilor. Aceste documente sunt necesare pentru întocmirea contractului de folosință (comodat, închiriere);
  • Accept asociație proprietari pentru cei care stabilesc sediul la bloc și desfașoară activități la sediu. Pentru cei care nu desfasoară activități la sediu nu este necesar acceptul de la asociație;
  • Dovada calificare / studii (după caz).

În cât timp primești firma?

 

Întocmirea documentelor necesare la înființarea P.F.A. și expedierea lor prin email  după primirea tuturor informațiilor și obținerea rezervării de nume durează în medie 1-3 zile lucrătoare.

De la depunerea actelor la O.R.C., dacă nu sunt amânări, PFA-ul se înregistrează în medie 3 zile lucrătoare.

 

Avantaje si dezavantaje PFA

 

Evidenta contabila simplificata, procedurile mai facile de înființare sau desființare a unui PFA, alături de alte avantaje fata de un SRL au făcut ca numărul PFA-urilor să crească in ultimii ani.

Dezavantajele sunt legate de dările datorate la stat. Modificările aduse la Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2016 au crescut povara fiscala a unui PFA. Astfel, o microîntreprindere cu o cifră de afaceri mică ajunge să plătească, în unele cazuri, mai puțin ca o persoana fizica autorizata. Un PFA plătește, pentru veniturile realizate, un impozit de 10%.

PFA-urile plătesc si contribuții sociale (CAS), respectiv 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate si 25% contribuția de asigurări sociale, daca veniturile obținute depăsesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (26.760 lei in anul 2020).

Contribuabilul va alege baza de calcul a CAS-ului, dar nu poate fi mai mica de 12 salarii minime brute pe economie. Contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează la 12 salarii minime brute pe economie. Daca nu se depășește plafonul, contribuabilul poate opta pentru plata contribuțiilor sociale obligatorii.